Verilerinizi Neden Bulut’a Taşımalısınız?

Kolay Yönetim

Genellikle Bulut olarak adlandırılan Cloud yazılımı pek çok alanda çeşitli hizmetler vermektedir. Bireysel çalışma alanı olarak mobil telefonlarımız ilk sırada yer alır. Fotoğraf, video, uygulama ve oyunların telefonun dahili deposunu aşması takdirinde bulut programları devreye girer. Akıllı telefonunuzda sayısız uygulamaya erişim hakkı tanıyan Cloud yapısı telefonun performansını arttırır. Bulut yazılımı, depolama alanı dolan ve performansı düşen telefonların daha işlevsel hale gelmesini de sağlar. Dağıtılmış dijital alt yapı kaynağı olarak bilinen bulut programı internet üzerinden hizmet vermektedir. Bulut programı yedekleme ve depolama açısından ön plana çıksa da çeşitli işlevleri bulunmaktadır. Farklı cihazlara anında veri paylaşılması çalışmaları arasından yer alır. Ayrıca veri yönetimi ve felaket kurtarma hizmeti bulut programında sıkça kullanılmaktadır.

Elektronik cihazınızda bulunmayan Cloud tabanlı veri yedekleme işlemi kısaca bulut programını açıklamaktadır. Bu platformda masaüstüne veya herhangi USB belleğe veri aktarımı gerekmemektedir.  Sizin için oluşturulan veri tabanına özel şifreniz ile giriş yaparak verilerinizi anında görebilirsiniz. Üçüncü taraflarca koruma altına alınan verilerinize herhangi bir cihaz fark etmeksizin giriş yapabilirsiniz. İnternet altyapısına sahip her elektronik cihazla giriş yapabilir ve verilerinizi yedekleyebilirsiniz. İster iş dosyaları ister bireysel telefonlarda fotoğrafların yedeklenmesi bulut programı tarafından otomatik gerçekleşir. Cihazlarınızda depolama alanınız varsa herhangi bir sıkıntı teşkil etmez. Fakat depolama alanı dolmuş ve cihazınızın performansı düşmeye başlamışsa bulut programı kullanabilirsiniz. Kullanım açısından herhangi bir teknik bilgi gerektirmeyen yapısı sayesinde veriler kolayca depolanır. İşletmeler tarafından kullanılan bulut programının sağladığı en büyük avantaj ölçeklenebilir özelliğidir. Olası sorunlar için verilerin güvenliği sağlamayı amaçlayan işletme sahiplerinin yüksek masraflarını ortadan kaldırır. Özel donanım ve yazılımların yanı sıra sunucuların da kullanımı azalır. Bulut programı ek bir ücret istemez. Kullandığınız kadar ödeme politikası sayesinde son zamanlarda sıkça tercih edilmektedir. Yedekleme ve depolama işleminde pek çok avantaj sağlayan bulut programı kolay kullanım imkânı sağlar. Bunlardan biri ulaşılabilirlik. Mobil telefon, bilgisayar veya tabletlerinizden dünyanın neresinde olursanız olun verilerinize ulaşabilirsiniz. Bunun için tek bir şart internet bağlantısıdır. Fakat Hibrit yedekleme programında acil durumlar için internetsiz erişimde mümkündür. Ulaşılabilirlik açısından bakıldığında erişim izni de göz önünde bulundurulmalıdır. Şirketinizde çalışan kişilere vereceğiniz erişim iznini istediğiniz an sonlandırabilirsiniz.

Bunun yanı sıra kişinin veriler üzerinde yapmış olduğu farklılıklar ve işlemlere de anında ulaşabilirsiniz. Bu tür hizmetler sayesinde çalışanlar arasında bir iş bütünlüğü olacak ve verilere erişim kolaylaşacaktır. Kullanıcı bakımından ise kontrol mekanizması en büyük avantajlar arasında yer alır. Kullanım kolaylığı açısından oldukça basit bir sistemdir. Yapay zeka ve makine kontrolü doğrultusunda çalışan program minimum kontrol sağlar. Kişinin yapması gereken tek şey depolanması gereken veriyi seçmektir. Şirketler için bahsedilen ölçeklenebilirlik verinin önemi, yedeklenme sıklığı ve süresini göz önüne alarak bir alt yapı geliştirir. Depolama alanına olan ihtiyacınız doğrultusunda bulut programında ölçeklendirme yapabilirsiniz.

Kolay Veri ve Dosya Yönetimi

Dosyalarınızın bulut üzerinden yedeklenmesi ve geri yüklenmesi gibi süreçler belli bir sürece göre ilerler. Yedekleme işleminde farklı türler bulunur. Veri ve dosya yönetimini programı üzerinden gerçekleştiren bulut bazı kullanıcılar için dezavantajlar oluşturur. Kullanıcı oluşturmuş olduğu düzeni bulut programında da istemektedir. Fakat bu işlem yedekleme sırasında bozulur ve programın yönetimine bırakılır. Bulut programının bu hizmeti bazı kullanıcılar için sorun oluşturabilir. Yazılım bu sorunu ortadan kaldırarak kişiye çevrimiçi bir şekilde verilerini düzenleme imkânı sunar. Bulut programının çevrimiçi olduğu alanda verilerinizde yapacağınız değişim yazılım tarafından anında algılanır. Son sürüm olarak depolanan ve yedeklenen veriler bulut programına yüklenir.

Bilgisayarınızın bozulması veya kapanması bulut programında herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Bu işlemler verinin ömrünü uzatır ve depolanmasını sağlar. Yedekleme süreci belli aşamalarda gerçekleşir. İlk olarak Backup as a Servise ( Bulut Yedekleme Sistemi ) aktif hale gelir. Cihazınızda bulut programına depolayacağınız dosya ve programları seçin. Seçilen dosyalar yedekleme işleminin periyodunu seçtiğiniz taktirde otomatik olarak gerçekleşir. Bu sistem süreklilik gösterir ve herhangi bir kontrol gerektirmez. Sistem kullanıcıların depolanan dosyaların çalışıp çalışmadığına ve yedeklemelerin zamanlamasını kontrol eder. Bunların yanı sıra bulut programı yedekleme stratejisi ile veri kurtarma hizmeti sağlar. Bulut programında iki veri tabanı bulunur.

Birincil veri tabanında verilerin depolanması gerçekleştirilir. İkincil veri tabanında ise yedekleme işlemleri bu alanda yapılır. Sistem hatalarında kullanılan tipik felaket kurtarma senaryolarındandır. Sistemin çökmesi durumunda yedeklenen dosyalarla veri tabanı tekrardan oluşturulur. Bulut programı birden fazla kişi tarafından kullanılabilir. Bulut satıcısı tarafından gerçekleştirilen düzenleme sayesinde çalışanların işleri birbirine karışmaz. Ayrıca şirketteki çalışanların erişimleri istendiği zaman engellenir. Yetkili kişi tarafından gerçekleştirilen bu işlem pek çok avantajı beraberinde getirir.

 Yedekleme ve Geri Yükleme

Bulut programının temelini oluşturan yedekleme ve geri yükleme oldukça önemli bir yere sahiptir. Geri yükleme bilgisayar ve cloud sunucusu arasında gerçekleşen bir işlemdir. Cloud sunucusuna depolanan verinin bilgisayarınıza geri yüklenmesi (restore) bulut programı tarafından gerçekleştirilir. Yedekleme işlemi olarak bilinen bBckup hizmeti sayesinde istediğiniz veriler belli zaman aralığında otomatik olarak kopyalanır. Yedekleme tür olarak ikiye ayrılır. Fakat işlev olarak dört kısımda incelenir. Verilerin yedeklenmesi imaj ve dosya şeklinde kopyalanma yapılır.

  • İmaj Yedekleme (İmage Backup); İşletim sistemi ve tüm sanal ortamınızda bulunan verilerin yedeklenmesi bu yedekleme ile olur.
  • Dosya Yedekleme (File Backup); Telefonunuzda, bilgisayarınızda, tabletlerinizde ve masaüstü bilgisayarlarınızdaki tüm bilgilerin yedeklenmesi bu şekilde yapılır. Yedeklemenin yanı sıra geri yükleme işlemi (restore) de bu şekilde yapılabilir.

Bulut programı hakkında en çok merak edilen gizliliktir. Veri gizliliğinde oluşturmuş olduğu yasal tutum sayesinde kullanıcının güvenliğinin yanı sıra veriyi koruma altına alır. Şirketiniz açısında özel dosyaları ve verilerin güvenliğini buluta kaydederek sağlayabilirsiniz. Verilerin yedeklemelerinin dört farklı şekilde yapıldığı da bilinir. Bulut programının oluşturduğu alt yapı sayesinde gelişen dijital pazarlama hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Tam Yedekleme ( Full Backup ); Adından da anlaşılacağı gibi cihazınızda bulunan tüm verilerin depolanmasını ve yedeklenmesini sağlar. Diğer veri depolama türlerinden fazla alana ihtiyaç duyacaktır. Dosyaları teke tek yüklemek yerine Full Backup ile hepsini yedekleyebilirsiniz. Fakat bu verimsiz depolamaya sebep olur. Bu nedenle bu tür yedekleme işlemi günlük değil belli zaman aralığında gerçekleşir.
  • Artımlı Yedekleme ( Incremental Backup ); Bu yedekleme türü çevrimiçi gerçekleşir. Son yüklenen ve güncellene verilerin tekrar yedeklenmesi artımlı yedeklemeye bağlıdır. Sınırlı olarak küçültülmüş olan veriler günlük olarak yedeklenebilir.
  • Gerçek Zamanlı Yedekleme ( Real Time Backup ); Dosyalarda yapılan değişiklikler ve eski hallerinin yanı sıra sistemde bulunan her veri gerçek zamanlı olarak yedeklenir. Sürekli yedekleme (continuous backup) veya sürekli veri koruması-CDP (continuous data protection) adı verilir.
  • Bulut Senkronizasyonu ( Cloud Sync ); Uygulama tabanlı olan çevrimiçi yedekleme sistemidir. Buluttaki klasörlerden farklı konumlara kaydeder. Veriler belli bir sabit sürücüde depolanmaz. Uzak çalışma platformu ve büyük şirketlerde tercih edilen bu yapı kolay kullanım sağlar.

Bulut depolama ve yedekleme birbirine karıştırılan iki terimdir. Bulut depolama kullanıcı için büyük önem arz eden bilgilerin fiziksel uzantılara yüklenmesidir. Kullanıcı kişinin kritik olan belgenin kopyası bulut programına yüklenir. Verilerin kaybolması ve silinmesi durumunda kopyalanan belgelerin yerine geçmesi ile iş süreci aksamaz. Bulut yedekleme işlemi ise depolamadan oldukça farklıdır. Belirli verilerin seçilerek düzenli olarak cloud sunucusunda yedeklenmesidir. Fiziksel sunucular ve bulut arasında bağlantı sağlanarak veriler yedeklenir. Böylece bilgisayar üzerinden veriye yapılacak herhangi bir değişiklikte yedeklenen dosyada değişecektir. Sistem dışı hizmet veren yapı sayesinde verilerin zarar gelmesi durumunda yeni veriler kullanıma hazırlanır.

Verileri Geri Yükleme

Verilerin geri yüklenmesi bulut programında restore olarak adlandırılır. Bu işlem bilgisayarınız ve cloud sunucusu arasında gerçekleşir. Örneğin kritik veri kayıpları pek çok soruna neden olabilir. Üretkenliği ve kullanıcı güvenini etkileyen veri kayıplarının önüne geçmek geri yükleme işlemi gerçekleşir. Geri yükleme işleminde anında ve hızlı müdahale hizmeti sayesinde kayıpları en aza indirger. Sadece veri kayıplarında değil siber saldırılarında da oldukça kullanışlı bir sistemdir. Bazı durumlarda yerel yedekleme aktif olarak faaliyet göstermeyebilir. Burada devreye restore girer. Verilerin Geri Yüklemesinde 3-2-1 Kuralı kullanılır. Yedekleme işlemi üç kez yapılır ve süreç sağlamlaştırılır.  Verilerinizin üç kez yedeklenmesi olumsuz sonuçlarda verileriniz garanti altına aldığınızı gösterir. Bulut programına 7/24 erişim sağlayabileceğiniz platformu ile hizmet vermektedir. Sistem her gün düzenli olarak veri depolar ve yedekler.

Hack girişimlerine karşı geliştirmiş olduğu savunma mekanizması sayesinde verilerin güvenliğini en üst düzeye çıkarır. Son zamanlarda artan fidye yazılımlar ve siber saldırılar verilerinizin gizliliğini tehlikeye sokmaktadır. Bunun önüne geçmek için kullanılan bulut programları sayesinde programlarınızı tehlikeli yazılımlara karşı koruyabilirsiniz. Şirket datalarının bulut programlarında muhafaza edilmesinin sebebi özel anlaşmalardır. Bu anlaşmalar ticaret, muhasebe ve sözleşmeler içerir. Kişisel bilgisayarlarda da şirket cihazlarından da harici depolar kullanıcıya yetmemektedir. Bulut programı sayesinde fotoğraf, uygulama ve verileriniz sunucularda saklanır. Tehdit oluşturan fidye yazılımlar bazen bilgisayarlarımızı ele geçirebilir. Bu süreçte yaşadığımız maddi ve manevi kayıpları en aza indiren Bulut programıdır. Bulut programlarını üç şekilde inceleyebiliriz.

Bunlar Private (özel) bulut programı, Public (genel) bulut programı ve hybrit (karma) bulut programıdır. Hybrit bulut programı Private ve Public programlarının karma yazılımıdır. Genel bulut  programlarında fiziksel sunucuyu diğer şirketlerle paylaşılır. Birden fazla kullanıcısı olan bu program devlet dairlerinde de kullanılır. Katı güvenlik ilkeleri olamayan ve belli gizlilik kuralları bulunmayan şirketler için Public (genel) bulut programı oldukça kullanışlıdır. Ayrıca uygun maliyeti sayesinde kullanıcının bütçesini zorlamaz. Orta ve küçük işletmelerde kullanılan bu program verilerin depolanmasından paylaşılmasına kadar her alanda aktif rol alır. Private (özel)bulut programı sadece bir işletme için kullanılır.

Herhangi bir veri merkezinde ve ofis dışında sunucusu bulunur. İki seçenekte de sunucu hizmeti kullanıcıya özeldir. Sağlık uygulamalarında ve bazı devlet müesseselerinde kullanılan bir programdır. Son olarak hybrit (karma) bulut programı iki yazılımın karma versiyonudur. Şirketler bilgi teknoloji alt yapısının bulut programı tarafından takip edilmesini ister. Bu program sayesinde yedeklemesi ve depolaması yapılan verilerin periyodik olarak analizi yapılır. Değişken yapıya sahip iş yerlerine uyum sağlamakta en önde gelen bulut programları arasında yer alır. Özel bulut programında farklı bir gizlilik yapısına sahip olan yazılım hybrit yapıda farklılık gösterir. Hybrit model bulut programı kullanan şirketlerin verilerin dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle önemli verilerin depolanması ve yedeklenmesi Private Bulut programında yapılmalıdır.

Araç çubuğuna atla